Ga naar de inhoud

Elbertsschool krijgt nieuw leven

Historische Elbertsschool in Zwolle krijgt nieuw leven als kloppend hart van de wijk Kamperpoort

De oude Elbertsschool in Zwolle wordt nieuw leven ingeblazen en zal het bruisende centrum van de wijk Kamperpoort worden. De gemeente Zwolle heeft besloten om samen met wijkbewoners en een kwartiermaker het iconische gebouw te herbestemmen tot en met eind 2024. Wethouder Gerdien Rots benadrukt het belang van dit initiatief, aangezien de Elbertsschool een bijzondere plek is voor veel mensen in Kamperpoort, vanwege hun eigen schooltijd of die van hun kinderen. Dit project is het resultaat van de wens van zowel bewoners als de gemeenteraad om dit historische gebouw nieuw leven in te blazen.

Beeld: Gemeente Zwolle

De Elbertsschool, gelegen aan de Veemarkt 35-40, maakt deel uit van de herontwikkeling van het IJsselhallen-gebied, waar in de toekomst de Nieuwe Veemarkt woonwijk zal ontstaan. Het oude schoolgebouw bevindt zich op een plek waar de geschiedenis en de toekomst samenkomen: tussen de wijk Kamperpoort, de Meeuwenlaan en de Nieuwe Veemarkt. De Elbertsschool, een indrukwekkend monumentaal pand van 1.100 vierkante meter, eigendom van de gemeente Zwolle, heeft decennialang dienst gedaan als school voor de bewoners van Kamperpoort. Recentelijk fungeerde een deel van het gebouw als verzamelgebouw met werkplekken, terwijl verschillende verenigingen andere delen huurden. Het zal nu weer nieuw leven ingeblazen worden met ruimte voor buurtinitiatieven, culturele evenementen en sociaal ondernemerschap, en er komt zelfs ruimte voor onderwijs op de stadsbuurt Nieuwe Veemarkt.

“Aan dit gebouw zijn veel mensen uit de Kamperpoort gehecht, omdat zij zelf of hun kinderen er naar school zijn gegaan. Er zijn niet zoveel gebouwen bewaard gebleven vanuit de oude Kamperpoort. Daarom is het heel waardevol dat dit gebouw blijft bestaan. Met de nieuwe invulling geven we het gebouw weer terug aan de wijk. Dat is een wens van bewoners en gemeenteraad”

Wethouder Gerdien Rots (ChristenUnie)

Uit onderzoeken en gesprekken met belanghebbenden in Kamperpoort en de stad blijkt dat er veel belangstelling is om de Elbertsschool een nieuwe rol te geven. Het geplande gemixte programma omvat buurtinitiatieven, culturele evenementen en sociaal ondernemerschap, waardoor het gebouw een centrale en diverse rol zal spelen in de wijk Kamperpoort en de stad. De gemeente benadrukt dat de betrokkenheid van de buurt essentieel is, maar dat ook externe expertise en invloeden welkom zijn. Samen met wijkbewoners zal een tijdelijke kwartiermaker het programma ontwikkelen en het historische schoolgebouw nieuw leven inblazen. Daarna zal de kwartiermaker een hoofdhuurder aanstellen die verantwoordelijk zal zijn voor de toekomstige functie van het gebouw, zowel voor Kamperpoort als de stad op de lange termijn.

> Lees meer op de website van gemeente Zwolle.