Ga naar de inhoud

IJsselhallen op de schop: 750 nieuwe woningen

Gemeente Zwolle wil voormalige IJsselhallen in Zwolle transformeren tot bruisende woon- en werkbuurt

De stad Zwolle heeft plannen onthuld om het terrein van de voormalige IJsselhallen te transformeren tot een bruisende nieuwe buurt genaamd de Nieuwe Veemarkt. Met deze ontwikkeling wordt verwacht dat ongeveer 750 nieuwe woningen hun intrede zullen doen. Wat dit project bijzonder maakt, is dat een deel van de historische IJsselhallen behouden zal blijven, met een speciale investering van ruim acht miljoen euro om dit mogelijk te maken.

Beeld via De Stentor, © Wilbert Bijzitter

Op dit moment bevindt de gemeente zich in de voorbereidende fase van de sloop van de IJsselhallen, en later dit najaar zal ze in overleg gaan met de bewoners en ondernemers van de Kamperpoort om te zorgen voor een zo min mogelijke overlast tijdens de sloop. De feitelijke sloop zal na de jaarwisseling beginnen, waardoor de padelbanen en kartbaan die momenteel hun thuis vinden in de hallen plaats zullen moeten maken voor deze ambitieuze nieuwbouw.

De Nieuwe Veemarkt belooft niet alleen een welkome toevoeging te worden aan de wijk Kamperpoort, maar ook aan de stad Zwolle als geheel. Van de ruim 700 woningen die gebouwd gaan worden, zou volgens de gemeente 30% in de categorie “betaalbaar” moeten vallen, 40% “middelduur” en nog eens een 30% “duur”.

Een poging van de SP en Volt, met steun van de Partij voor de Dieren, om 40 procent sociale huur op beide locaties te verplichten, werd afgewezen. Dit leidde ertoe dat de SP tegen het gehele plan stemde, omdat zij van mening zijn dat de gemeente al lange tijd tekortschiet in het verschaffen van betaalbare woningen. Brammert Geerling, de fractievoorzitter, lichtte dit standpunt toe: “We moeten een streep trekken, deze gemeente faalt al zo lang in het leveren van betaalbare woningen.” Wethouder Gerdien Rots verwees wel naar een eerdere toezegging van haar om te onderzoeken of het mogelijk is om 50 procent betaalbare woningen te realiseren in het ruimtelijk ontwikkelplan, eventueel door de middeldure categorie verder op te splitsen.

“We moeten een streep trekken, deze gemeente faalt al zo lang in het leveren van betaalbare woningen.”

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling

Naast de 750 woningen die gepland staan, zullen er ook diverse voorzieningen en werkruimtes worden gecreëerd die passen bij de nieuwe stadsbuurt en haar omgeving. Middenin de buurt wordt een park gerealiseerd, evenals een sfeervolle watergang.

Dit grootschalige project omvat een breed scala aan woonmogelijkheden en heeft ruimte voor experimentele en vernieuwende woonvormen. Zo zal er voor ieder wat wils zijn in de Nieuwe Veemarkt. Bovendien blijft de stad Zwolle openstaan voor de mogelijkheid dat de supermarkt Jumbo zich verplaatst richting de nabijgelegen snelweg A28, hoewel het huidige uitgangspunt is dat bewoners op dezelfde plek boodschappen kunnen blijven doen.

De locatie van de Nieuwe Veemarkt is centraal gelegen in Zwolle, op slechts vijf minuten fietsen van de binnenstad, het centraal station en in de nabijheid van de A28-snelweg. Met deze ontwikkeling wil de gemeente Zwolle ervoor zorgen dat de Nieuwe Veemarkt weer de allure terugkrijgt die het vroeger kenmerkte: een eigenzinnige, kleurrijke en ondernemende wijk. Wethouder Gerdien Rots benadrukte: “Deze plek draagt de herinneringen van generaties Zwollenaren in zich. Herinneringen die we met trots en zorgvuldigheid willen laten voortleven in een nieuwe buurt in de Kamperpoort. Het was ooit de poort tot onze stad, waar mensen samenkwamen voor handel en ontmoeting. Dat vormt de inspiratiebron van waaruit we aan de toekomst voor het gebied werken.”

“Aan dit gebouw zijn veel mensen uit de Kamperpoort gehecht, omdat zij zelf of hun kinderen er naar school zijn gegaan. Er zijn niet zoveel gebouwen bewaard gebleven vanuit de oude Kamperpoort. Daarom is het heel waardevol dat dit gebouw blijft bestaan. Met de nieuwe invulling geven we het gebouw weer terug aan de wijk. Dat is een wens van bewoners en gemeenteraad”

Wethouder Gerdien Rots (ChristenUnie)

Een belangrijk kenmerk van dit project is de cultuurhistorische Bogenhal uit 1972 op het IJsselhallen-terrein, waar de gemeente 8,7 miljoen euro voor wil uittrekken om het te behouden. Dit gebouw zal worden getransformeerd tot een levendige hotspot voor ontmoeting, ondernemen en activiteiten. Wethouder Rots legt uit: “De Bogenhal is een herinnering aan de historie van de veemarkt. Deze plek geeft identiteit aan de wijk. We gaan de Bogenhal benutten voor kleinschalige kantoorfuncties, horeca, circulaire economie en creatieve en slimme maakindustrie. Verleden – heden – toekomst komen hier bij elkaar. Daarmee wordt de plek van waarde voor heel Zwolle.”

Om ervoor te zorgen dat bewoners en bezoekers voldoende parkeergelegenheid hebben, worden er twee mobiliteitshubs in de Nieuwe Veemarkt gepland. Hier kunnen auto’s geparkeerd worden, pakketjes worden opgehaald, en kunnen deelauto’s en -fietsen worden geleend. Daarnaast zullen er ongeveer 525 parkeerplaatsen worden aangelegd die zowel door bewoners als bezoekers kunnen worden gebruikt. Dit vereist een aanzienlijke investering van 28,5 miljoen euro, maar de stad Zwolle hoopt om deze investering over een periode van 40 jaar terug te verdienen.

Waar vroeger koeien werden verhandeld, zal nu een groen park worden aangelegd. Dit park zal een groene oase vormen met ruimte om te spelen, te bewegen, te ontspannen en tot rust te komen. Bovendien zal er ruimte zijn voor kleinschalig groen tussen de bouwblokken. Bestaande bomen langs de Rieteweg zullen behouden blijven, en er worden extra bomen langs de Veemarkt geplant. Deze groene aanpak draagt bij aan klimaatadaptatie, gezondheid en het vergroten van de biodiversiteit in de stad.

De gemeente streeft naar natuurinclusief bouwen, waardoor de gebouwen zelfs onderdak kunnen bieden aan dieren zoals vleermuizen en huismussen. Daarnaast zal bij de keuze van planten rekening worden gehouden met hun bijdrage aan een gezonde leefomgeving voor insecten en andere dieren. Bovendien wil de stad Zwolle het gebruik van biobased materialen aanmoedigen, wat een duurzaam alternatief is voor materialen die aanzienlijke hoeveelheden CO2 uitstoten.

> Lees meer over de transformatie van de Elbertschool op kamperpoortzwolle.nl

Tot slot, in het hart van de wijk Kamperpoort, staat de oude Elbertschool, een groots monumentaal pand in eigendom van de gemeente Zwolle. Dit gebouw zal een nieuw leven krijgen als het kloppende hart van de wijk. Wethouder Rots benadrukt het belang van dit historische gebouw voor de bewoners van Kamperpoort, aangezien velen er zelf naar school zijn gegaan of hun kinderen er hebben zien opgroeien. Als onderdeel van de plannen voor de Nieuwe Veemarkt zal de gemeente samen met wijkbewoners tot eind 2024 werken aan de herbestemming van dit iconische gebouw, waarbij het de thuisbasis zal worden voor activiteiten die aansluiten bij de behoeften van Kamperpoort, waaronder buurtinitiatieven, culturele evenementen en sociaal ondernemerschap.

Hoewel er op dit moment nog geen concrete plannen zijn voor een opvolger van de IJsselhallen, toont dit ambitieuze project de vastberadenheid van de stad Zwolle om een dynamische en duurzame toekomst te creëren, waarbij het erfgoed en de gemeenschap centraal staan. Het stadsbestuur is vastbesloten om deze ontwikkeling met zorg en toewijding vorm te geven, met de hoop dat de Nieuwe Veemarkt zal uitgroeien tot een bloeiende en unieke wijk voor de gehele stad.

> Lees meer over de plannen voor de IJsselhallen bij RTV Oost